τριχόπτωση

Ανησυχείτε για την τριχόπτωση ή την αραίωση των μαλλιών σας;
Η πλειοψηφία των ασθενών μας έχει ήδη δοκιμάσει μια ποικιλία από θεραπείες, αφρούς, λοσιόν, σαμπουάν, συμπληρώματα διατροφής ή πολυβιταμινούχα σκευάσματα, δίαιτα ή και μεταμόσχευση μαλλιών, χωρίς επιτυχία.
Η Δρ. Αναστασία Θεριανού είναι αναγνωρισμένη Δερματολόγος στην Μεγάλη Βρετανία και εξειδικευμένη στις παθήσεις του τριχωτού. Έχει 12 χρόνια εμπειρίας στον τομέα αυτό, έχοντας εκπαιδευτεί και συνεργαστεί με εξειδικευμένους δερματολόγους παγκοσμίου φήμης για τις παθήσεις του τριχωτού και των ονύχων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Ασχολείται με την διάγνωση σύνθετων- περίπλοκων περιπτώσεων και εξατομικεύει την θεραπεία για την τριχόπτωση με βάση τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Πάντα στηρίζει την ιατρική που εφαρμόζει σε διεθνείς μελέτες και κατευθύντηριες οδηγίες (evidence based medice).

Υπάρχουν πάνω από 20 διαφορετικές παθήσεις του τριχωτού, κάποιες πιο σοβαρές από άλλες.

Βοηθάει καθημερινά πολλούς ασθενείς με ποικίλες πολύπλοκες δερματολογικές παθήσεις στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο St Mary’s, Imperial College NHS, στο Λονδίνο, ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά κέντρα της Αγγλίας.
Επίσης ασκεί την ειδικότητά της στην ιδιωτική της κλινική στην οδό Harley Street, στο κεντρικό Λονδίνο.
Η λέξη αλωπεκία προέρχεται την λέξη «αλεπού». Είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την τριχόπτωση ή την αραίωση των μαλλιών. Οι αλεπούδες χάνουν πολύ τρίχα όταν αλλάζουν το τρίχωμά τους.

/// ΑΝΔΡΟΓΕΝΕΤΙΚΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ (ΑΝΔΡΙΚΗ ΦΑΛΑΚΡΑ)

Η φαλάκρα είναι επίσης γνωστή ως Ανδρογενετική Αλωπεκία και είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Στην πραγματικότητα είναι η πιο κοινή διαταραχή των μαλλιών.

Το ποσοστό των ανδρών με μέτρια έως εκτεταμένη τριχόπτωση αυξάνεται με την ηλικία, που κυμαίνεται από 16% για άνδρες ηλικίας 18-29 ετών έως 53% των ανδρών ηλικίας 40-49 ετών.

Η ανδρική φαλάκρα εμφανίζεται όταν υπάρχουν δύο ταυτόχρονες αιτίες: ανδρογόνα (ανδρικές ορμόνες) και γενετική προδιάθεση (δηλαδή κληρονομική).

Τα ανδρογόνα είναι η κύρια αιτία της φαλάκρας. Η κύρια ορμόνη για την ανάπτυξη της φαλάκρας είναι η Διυδροτεστοστερόνη ή DHT, η οποία είναι η πιο ισχυρή ανδρογόνος ορμόνη και κάνει τα μαλλιά πιο λεπτά και κοντά.

Η πάθηση αυτή επηρεάζει κυρίως την κορυφή και το μπροστινό μέρος του τριχωτού της κεφαλής, προκαλώντας συχνά υποχώρηση της γραμμής των κροτάφων ή απώλεια μαλλιών στο στέμμα (κορυφή) του τριχωτού της κεφαλής.

Στο ιατρείο μας η ανδρική φαλάκρα αντιμετωπίζεται κυρίως με φαρμακευτική θεραπεία από εγκεκριμένα φάρμακα.

Με την θεραπεία που εφαρμόζουμε δεν στοχεύουμε μόνο στην συντήρηση αλλά και στην βελτίωση, δηλαδή στην πύκνωση των μαλλιών.

/// ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΑΛΑΚΡΑ (ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ- Female Pattern Hair loss)

Η “φαλάκρα” στις  γυναίκες είναι μια συχνή κατάσταση. Το πρόβλημα με τα μαλλιά εντοπίζεται συνήθως στο πάνω και στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού.

Μπορεί να είναι κληρονομική, αλλά μπορεί να επιταχυνθεί από ορμονικούς παράγοντες και συχνά μπορεί να γίνει πιο αισθητή μετά την εμμηνόπαυση.

Περίπου το 40% των γυναικών εμφανίζουν σημάδια αραίωσης μέχρι την ηλικία των 50 ετών και λιγότερο από το 45% φτάνουν στην ηλικία των 80 ετών χωρίς αισθητό πρόβλημα.

Η γυναικεία φαλάκρα είναι ιάσιμη και η θεραπεία της μπορεί να επιτευχθεί με συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και τοπικών σκευασμάτων.



ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ

ΠΡΙΝ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

/// ΓΥΡΟΕΙΔΗΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑ (Alopecia Areata)

Αυτή είναι άλλη μία κοινή αιτία τριχόπτωσης , που ανήκει στην κατηγορία των μη ουλωτικών αλωπεκιών, δηλαδή υπάρχει απώλεια μαλλιών που όμως δεν προκαλεί ουλές στο τριχωτό της κεφαλής και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Συνήθως προκαλεί μικρά, στρογγυλά ‘κενά’ στο κεφάλι, στα γένια ή οπουδήποτε στο σώμα. Δεν είναι δυνατόν δυστυχώς να προβλέψουμε εξ’ αρχής πόσα μαλλιά θα χαθούν.
Η αναγέννηση των μαλλιών στη γυροειδή αλωπεκία συμβαίνει συνήθως μέσα σε μια περίοδο μηνών ή μερικές φορές ετών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ρίζες των μαλλιών προσβάλλονται από φλεγμονή.
Ο λόγος αυτής της φλεγμονής δεν είναι γνωστός αλλά πιστεύεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ‘επιτεθεί’ στα αναπτυσσόμενα μαλλιά και με αυτόν τον τρόπο σταματά ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας.
Συχνά προκαλείται από ψυχολογικό στρες, αλλά γενικά οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτό το είδος τριχόπτωσης είναι υγιείς και δεν έχουν βιώσει απαραίτητα ένα αγχωτικό γεγονός.

Γυροειδής αλωπεκία:

Αίτια, Διάγνωση, Νέες Θεραπείες

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΡΙΝ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
/// ΑΠΟΨΙΛΩΤΙΚΗ ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ (Folliculitis Decalvans)
Η αποψιλωτική θυλακίτιδα είναι μια φλεγμονή του θύλακα της τρίχας που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, πρήξιμο, φλύκταινες, κρούστες και λέπια στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής. Συχνά υπάρχει πόνος ή και οίδημα των λεμφαδένων της περιοχής του λαιμού.

Θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμες ουλές στο κεφάλι όπου η τρίχα δεν μπορεί να επανεκφυθεί.

/// ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΑΛΑΡΩΝ ΑΝΑΓΕΝΩΝ ΤΡΙΧΩΝ (Loose Anαgen Syndrome)

To σύνδρομο αναγενών τριχών είναι μια διαταραχή των μαλλιών που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ηλικία. Τα μαλλιά «χαλαρώνουν», ώστε να μπορούν να τραβηχτούν χωρίς πόνο, ανώδυνα από το τριχωτό της κεφαλής.

Ουσιαστικά, με αυτή τη διαταραχή οι τρίχες δεν ‘αγκυρώνονται’ σωστά στο τριχωτό της κεφαλής’ Η αιτία δεν είναι γνωστή. Σαν αποτέλεσμα είναι ότι οι ασθενείς έχουν μαλλιά που  φαίνεται να μην μακραίνουν-μεγαλώνουν.

Η αραίωση του τριχωτού είναι κλινικά εμφανής όταν έχει χαθεί ήδη το 50% των τριχών της περιοχής που έχει προσβληθεί.



ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ

/// ΤΕΛΟΓΕΝΗΣ ΤΡΙΧΟΡΡΟΙΑ (Telogen effluvium)
Η τελογενής τριχόρροια είναι ένας τύπος πολύ συχνής τριχόπτωσης που συμβαίνει όταν ένας μεγάλος αριθμός τριχών εισέρχεται στη φάση ‘ανάπαυσης’, που είναι ένα στάδιο του κύκλου ζωής της τρίχας, η οποία ονομάζεται τελογενές στάδιο.
Η τριχόπτωση στην πάθηση αυτή συμβαίνει περίπου 3 μήνες μετά την είσοδο της τρίχας στην τελογενή φάση, δηλαδή στο στάδιο αυτό που προείπαμε.

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να διαρκέσει για μερικές εβδομάδες και αυτό ονομάζεται οξεία τελογενή τριχόρροια ή μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμη και χρόνια, το οποίο είναι γνωστό ως χρόνια τελογενή τριχόρροια.

Στον χρόνιο τύπο, η αραίωση των μαλλιών μπορεί να είναι πιο σοβαρή στις πρόσθιο-κροταφικές περιοχές και στην κορυφή.
Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες της τελογενούς τριχόρροιας, κάποιες πιο συχνές είναι η διατροφική ανεπάρκεια, η ξαφνική απώλεια βάρους, η μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνών, μία ασθένεια όπως μία ίωση (ακόμα και ο κορονοιός covid-19 ), ο τοκετός, μια χειρουργική επέμβαση, η έκθεση στον ήλιο, ορισμένα φάρμακα.
ΠΡΙΝ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η τριχόπτωση μπορεί να χωριστεί σε δύο κύριες κατηγορίες, περιστασιακή και χρόνια, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να υποδιαιρεθούν σε διαφορετικούς τύπους τριχόπτωσης, οι επιπτώσεις των οποίων μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά από το ένα άτομο στο άλλο.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ

/// ΤΡΙΧΟΤΙΛΛΟΜΑΝΙΑ
Η τριχοτιλλομανία, είναι μία διαταραχή που ο ασθενής νιώθει έντονη επιθυμία να τραβάει τις τρίχες είτε των μαλλιών είτε άλλων σημείων του σώματος όπως φρύδια ή βλεφαρίδες.
Μπορεί να εμφανιστεί από πολύ μικρή ηλικία.
Το τράβηγμα των μαλλιών προκαλεί ανακούφιση στους ασθενείς αυτούς. Μερικές φορές ίσως τραβά τα μαλλιά του ως απάντηση σε μια αγχωτική κατάσταση ή μπορεί να γίνει χωρίς να το σκέφτεται συνειδητά.
Μία από τις συνέπειες της Τριχοτιλλομανίας είναι ότι ένας πάσχων μπορεί να μείνει με ‘φαλακρά μπαλώματα’ που συχνά μπορεί να έχουν ασυνήθιστο σχήμα και να επηρεάζουν τη μία πλευρά του κεφαλιού ή των φρυδιών περισσότερο από την άλλη.
Κάποιοι από τους ασθενείς αυτούς μπορεί να προσπαθήσουν να κρατήσουν την κατάστασή τους για τον εαυτό τους λόγω ντροπής ή αμηχανίας.
/// ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΤΡΙΧΩΤΟΥ ΚΕΦΑΛΗΣ (tinea capitis)
Η μυκητίαση του τριχωτού είναι μία λοίμωξη από μύκητες που προσβάλει τις τρίχες. Παρόλο που είναι πιο συχνή στα παιδιά, εμφανίζεται μερικές φορές και σε ενήλικες.
Στο ιατρείο μας δίνεται η δυνατότητα της εξ αποστάσεως παρακολούθησης των περιστατικών ασθενών με τριχόπτωση μέσω του προγράμματος τηλε-δερματολογίας.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
/// ΣΜΗΓΜΑΤΟΡΡΟΪΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ (Seborrheic dermatitis)
H σμηγματορροїκή δερματίτιδα είναι μία πάθηση που παρατηρείται κόκκινο, με λέπια δέρμα.

Αρκετά συχνά συνοδεύεται από φαγούρα,αλλά όχι πάντα. Όταν είναι ήπια η μορφή της λέγεται και η γνωστή σε όλους πυτιρίδα.

Επηρεάζει τις λιπαρές περιοχές του δέρματος όπως το πρόσωπο, τριχωτό της κεφαλής και το στήθος.
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι πολύ συχνή και πολλοί άνθρωποι ούτε καν γνωρίζουν ότι έχουν. Συνολικά έχει αναφερθεί ότι επηρεάζει περίπου το 4% του πληθυσμού και πιτυρίδα (η οποία είναι ήπια σμηγματορροϊκή δερματίτιδα της τριχωτό της κεφαλής) μπορεί να επηρεάσει σχεδόν τους μισούς ενήλικες!
Μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή μετά την εφηβεία και είναι ελαφρώς συχνότερη στους άνδρες. Τα μωρά μπορούν επίσης να προσβληθούν και ονομάζεται στην μη ιατρική γλώσσα νινίδα, η οποία συνήθως καθαρίζει μετά από μερικούς μήνες.
Θεωρείται ότι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα προκαλείται από υπερανάπτυξη ενός αβλαβούς μύκητα που κατοικεί στο δέρμα μας και ονομάζεται Malassezia σε συνδυασμό με μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του δέρματος. Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο μύκητας αυτός δεν είναι κολλητικός, όλοι τον έχουμε στον δέρμα μας.
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα δεν συνδέεται συνήθως με κάποια υποκείμενη ασθένεια, αλλά μπορεί να είναι επίμονη και σοβαρή σε άτομα με λοίμωξη HIV ( ΑIDS) και είναι επίσης συχνή σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον.

Η γυναικεία φαλάκρα είναι ιάσιμη και η θεραπεία της μπορεί να επιτευχθεί με φαρμακευτική αγωγή.

 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ

/// ΠΡΟΣΘΙΑ ΙΝΩΤΙΚΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ (Frontal Fibrosing Alopecia)
Αυτή είναι μια σχετικά νέα οντότητα που περιγράφτηκε για πρώτη φορά μόλις το 1994.
Την τελευταία 20 ετία αυξάνει κατά πολύ ο αριθμός των ασθενών χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει διαπιστωθεί ο ακριβής λόγος. Επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες και πρόκειται για υποχώρηση της πρόσθιας γραμμής των μαλλιών και μερικές φορές απώλεια των φρυδιών. Οδηγώντας σε μόνιμες ουλές στο κεφάλι όπου η τρίχα δεν μπορεί να επανεκφυθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει απώλεια τριχών και σε άλλα μέρη του σώματος καθώς και η ύπαρξη κάποιων μικρών βλαβών στο δέρμα του προσώπου.
Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα συστατικό που βρίσκεται στα περισσότερα αντηλιακά και καλλυντικά που ονομάζεται διοξείδιο του τιτανίου θα μπορούσε να είναι αιτιολογικός παράγοντας. Άλλοι πιστεύουν ότι κληρονομείται γενετικά.
Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί το αίτιο.
Επίσης, οι ορμόνες φαίνεται να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο, γι ‘αυτό η πρόσθια ινωτική αλωπεκία είναι πιο συχνή στις γυναίκες κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Περιστατικό πρόσθιας ινωτικής αλωπεκίας,
που αρνιόταν να πάρει θεραπεία τα πρώτα 3 χρόνια.
/// ΘΥΛΑΚΙΚΟΣ ΛΕΙΧΗΝΑΣ (Lichen Planopilaris)
Αυτή είναι μια σχετικά νέα οντότητα που περιγράφτηκε για πρώτη φορά μόλις το 1994.
O θυλακικός λειχήνας είναι ένας τύπος ουλωτικής αλωπεκίας που συμβαίνει όταν μια σχετικά κοινή δερματική νόσος, γνωστή ως λειχήνας, επηρεάζει περιοχές του δέρματος όπου υπάρχει τρίχα. Ο θυλακικός λειχήνας καταστρέφει τον θύλακα της τρίχας ( ρίζα της τρίχας) και στη συνέχεια τον αντικαθιστά με ουλές, με αποτέλεσμα τη μόνιμη απώλεια τριχών.

Είναι μεταξύ 2 και 5 φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες με την πιο κοινή ηλικία έναρξης τα 40.

Η αιτία του είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Τα Τ-λεμφοκύτταρα, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων επιτίθεται στην ρίζα της τρίχας. Ο θυλακικός λειχήνας δεν είναι μεταδοτικός ούτε κληρονομικός και αν εντοπιστεί εγκαίρως και ελεχθεί η φλεγμονή που δημιουργείται δεν θα οδηγήσει σε ουλές στο κεφάλι.
Περιστατικό Θυλακικού λειχήνα ( είδος ουλωτικής αλωπεκίας). Αρχικά είχε γίνει λανθασμένη διάγνωση γυροειδούς αλωπεκίας από άλλο ιατρό. Αυτές οι δυο παθήσεις μοιάζουν σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο έχουν εντελώς διαφορετική πρόγνωση και θεραπεία.
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
3 πράγματα που δε θα έκανα ποτέ στα μαλλιά μου

Ποια είναι τα 3 πράγματα που δεν θα έκανα ποτέ ως δερματολόγος, ειδική στα μαλλιά;

διαβάστε περισσότερα
2000 1333 Δερματολόγος Δρ. Θεριανού Αναστασία

θέλετε να μάθετε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

επικοινωνήστε μαζί μας


Start Typing