Τελογενής Τριχόρροια

Τελογενής Τριχόρροια

/// ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η TΕΛΟΓΕΝΗΣ ΤΡΙΧΟΡΡΟΙΑ;
Η κάθε τρίχα έχει ένα κύκλο ζωής, αν το απλοποιήσουμε θα πούμε ότι υπάρχει η φάση ανάπτυξης της τρίχας, που λέγεται ‘αναγενής φάση’ και η φάση ανάπαυσης, που η τρίχα παύει να αναπτύσσεται και μετά από λίγο πέφτει, και λέγεται ‘τελογενής φάση’. ‘Οταν πέσει, αυτόματα ξεκινάει πάλι από την αρχή η ανάπτυξη της νέας τρίχας, έτσι ο συνολικός αριθμός των τριχών παραμένει σταθερός και είναι φυσιολογικό να χάνουμε περίπου 50-100 τρίχες από το τριχωτό της κεφαλής μας καθημερινά. Όταν υπάρξει μια μορφή ‘στρες’ για τον οργανισμό, οι τρίχες που βρίσκονται στην ‘τελογενή’ φάση πέφτουν όλες μαζί ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση τριχόπτωσης καθημερινά, γεγονός που προκαλεί άγχος στους ασθενείς. Η τελογενής τριχόρροια λοιπόν είναι μία μορφή αλωπεκίας.

/// ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΟΓΕΝΗ ΤΡΙΧΟΡΡΟΙΑ;

Η αυξημένη τριχόπτωση στην τελογενή τριχόρροια οφείλεται σε διαταραχή του κύκλου ανάπτυξης της τρίχας λόγω κάποιων παραγόντων που ο οργανισμός τους αντιλαμβάνεται ως στρες. ‘Οπως για παράδειγμα ο τοκετός, κάποιος σοβαρός τραυματισμός ή ασθένεια, ένα αγχωτικό ή ιδιαίτερης σημασίας συμβάν, η απώλεια βάρους και ακραίες δίαιτες, ένα χειρουργείο, η έλλειψη σιδήρου και πολλοί άλλοι. Στο ένα τρίτο περίπου των ατόμων που διαγιγνώσκονται με τελογενή τριχόρροια δεν εντοπίζεται κάποια συγκεκριμένη αιτία.

/// ΕΙΝΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ Η ΤΕΛΟΓΕΝΗΣ ΤΡΙΧΟΡΡΟΙΑ;

Η τελογενής τριχόρροια δεν είναι κληρονομική και επηρεάζει εξίσου τα δύο φύλα και όλες τις ηλικιακές ομάδες.

/// ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την αυξημένη τριχόπτωση συνήθως σε όλο το κεφάλι. Είναι πιο αισθητή μετά το πλύσιμο ή το βούρτσισμα των μαλλιών, όταν υπάρχουν περισσότερες τρίχες απ’ ότι συνήθως στην τρύπα αποστράγγισης ή πάνω στην βούρτσα. Μερικοί άνθρωποι επίσης παρατηρούν πολλές τρίχες στο μαξιλάρι το πρωί ή στο δάπεδο του σπιτιού. Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα, αλλά περιστασιακά μπορεί να συνοδεύεται από ήπιο πόνο και μία αλλοιωμένη αίσθηση στο τριχωτό της κεφαλής.

/// ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;

Η διάγνωση βασίζεται συνήθως στην λήψη ενός καλού ιστορικού της τριχόπτωσης και στην κλινική και τριχοσκοπική εξέταση. Πολύ σπάνια μπορεί να είναι απαραίτητη η βιοψία δέρματος, κυρίως όταν μπορεί να συνυπάρξει και με άλλες παθήσεις των τριχών.

/// ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΙ Η ΤΕΛΟΓΕΝΗΣ ΤΡΙΧΟΡΡΟΙΑ;

Η τελογενής τριχόρροια συνήθως υποχωρεί πλήρως μέσα σε 6-12 μήνες. Είναι σημαντικό να αποκλειστούν κάποια αίτια, το οποίο γίνεται μέσω συγκεκριμένων εξετάσεων αίματος και αν για παράδειγμα υπάρχει έλλειψη σιδήρου ή βιταμινών, χορηγούνται οι ανάλογες βιταμίνες.

/// ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΤΟ ΤΡΙΧΩΤΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΑΤΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΡΑΙΩΣΗΣ;

Μπορεί να συμβεί σε σοβαρές περιπτώσεις, αλλά μπορείτε να συζητήσετε για τις διαφορετικές επιλογές με το γιατρό σας.

/// ΑΛΛΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

Υπάρχουν πάνω από 30 διαφορετικοί λόγοι αραίωσης των μαλλιών, μία μόνο από αυτές είναι η τελογενής τριχόρροια και μερικές φορές μπορεί να συνυπάρχει με άλλες μορφές.

/// ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΟΥ (ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;)

  • Υγιεινή διατροφή πλούσια σε σίδηρο, πρωτεΐνες, φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι χρήσιμη.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ με τις βιταμίνες που ίσως χρησιμοποιείτε, αφού κάποιες μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα όπως για παράδειγμα η βιταμίνη Α.
2000 1334 Δερματολόγος Δρ. Θεριανού Αναστασία
Start Typing