Mπαρισιτινίμπη (Οlumiant) – Η νέα θεραπεία για την γυροειδή αλωπεκία

Mπαρισιτινίμπη (Οlumiant) – Η νέα θεραπεία για την γυροειδή αλωπεκία

/// ΕΊΝΑΙ ΤΟ BARICITINIB (OLUMIANT) Η ΝΈΑ ΙΣΧΥΡΉ ΘΕΡΑΠΕΊΑ ΓΙΑ ΜΈΤΡΙΕΣ ΈΩΣ ΣΟΒΑΡΈΣ ΜΟΡΦΈΣ ΓΥΡΟΕΙΔΟΎΣ ΑΛΩΠΕΚΊΑΣ;

Θεωρείται ότι η γυροειδής αλωπεκία επηρεάζει 1 στους 1000 ανθρώπους μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και πάνω από 7.000.000 πάσχοντες στις ΗΠΑ. Όσοι πάσχουν από την πάθηση αυτή μπορεί να εξακολουθούν να αναζητούν απεγνωσμένα απαντήσεις και θεραπείες για χρόνια. Η γυροειδής αλωπεκία επηρεάζει σε πολλούς την αυτοπεποίθησή τους, τη ψυχική τους υγεία, και γενικότερα την ποιότητα ζωής.

Έτσι, αν δυσκολεύεστε με την πάθηση αυτή, δεν είστε μόνοι. Τα καλά νέα είναι ότι ένα νέο φάρμακο σημαίνει πλέον ότι η θεραπεία είναι πιο προσιτή από ποτέ.

/// ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΓΥΡΟΕΙΔΉΣ ΑΛΩΠΕΚΊΑ;

Η γυροειδής αλωπεκία προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στους θύλακες των τριχών με αποτέλεσμα την τριχόπτωση. Η νόσος φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από την εθνικότητα, αλλά μπορεί να είναι κληρονομική, με οικογενειακό ιστορικό γυροειδούς αλωπεκίας και/ή άλλες αυτοάνοσες παθήσεις που υπάρχουν σε ένα ποσοστό περίπου 10-25% των ασθενών.

Οι τρίχες μπορούν να χαθούν από οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αν και η γυροειδής αλωπεκία επηρεάζει κυρίως το κεφάλι και το πρόσωπο. Τα καλά νέα είναι ότι με την έγκαιρη θεραπεία, η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να είναι αναστρέψιμη τις περισσότερες φορές. Περίπου το 80% των ατόμων που πάσχουν από γυροειδή αλωπεκία, ειδικά οι ήπιες περιπτώσεις, διαπιστώνουν ότι τα μαλλιά τους ξαναφυτρώνουν χωρίς θεραπεία μέσα σε ένα χρόνο.

/// ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΥΡΟΕΙΔΉΣ ΑΛΩΠΕΚΊΑΣ ΜΕ BARICITINIB

Το baricitinib είναι ένα φάρμακο γνωστό ως αναστολέας της κινάσης Janus (JAK), το οποίο δρα αναστέλλοντας τη δραστηριότητα των οδών φλεγμονής που σχετίζονται με αυτοάνοσα νοσήματα όπως το έκζεμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και, πιο πρόσφατα, η γυροειδής αλωπεκία. Καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα για να το αποτρέψει από το να επιτεθεί στους θύλακες της τρίχας και, αν και η επίδρασή του δεν είναι άμεση, οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να παρατηρούν τα αποτελέσματα περίπου δύο έως οκτώ εβδομάδες μετά την έναρξη της λήψης του φαρμάκου.

Τα πλήρη οφέλη μπορούν να είναι ευδιάκριτα μεταξύ τριών έως έξι μηνών, επομένως, αν και δεν είναι μια γρήγορη λύση, είναι σίγουρα μία από τις πιο αποτελεσματικές – αν όχι η πιο αποτελεσματική θεραπεία που είναι διαθέσιμη σήμερα.

///ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΜΟΡΦΈΣ ΓΥΡΟΕΙΔΟΎΣ ΑΛΩΠΕΚΊΑΣ ΔΡΑ ΤΟ BARICITINIB;

Τον Ιούνιο του 2022, το baricitinib εγκρίθηκε για χρήση σε μέτριες έως σοβαρές μορφές γυροειδούς αλωπεκίας και συνταγογραφείται κυρίως σε ασθενείς που έχουν δοκιμάσει τυπικές ανοσοκατασταλτικές θεραπείες αλλά είτε έχουν δει ελάχιστα οφέλη από αυτές, είτε διαπίστωσαν ότι είχαν δυσανεξία σε αυτές.

/// ΠΏΣ ΠΑΊΡΝΩ ΤΟ BARICITINIB;

Το baricitinib είναι ένα δισκίο που λαμβάνεται από το στόμα μία φορά την ημέρα με ή χωρίς τροφή και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, σύμφωνα με τις συμβουλές ενός ειδικού υγείας. Η ακριβής δόση σας (2mg ή 4mg) θα υπαγορευτεί από το προσωπικό σας ιατρικό ιστορικό, την ηλικία και το επίπεδο σοβαρότητας της γυροειδούς αλωπεκίας.

Επί του παρόντος, υπάρχει μικρή έρευνα σχετικά με την επίδραση του baricitinib στη γονιμότητα στους ανθρώπους, ωστόσο μελέτες σε ζώα υποδηλώνουν ότι υπάρχει πιθανότητα το φάρμακο να μειώσει ελαφρώς τη γονιμότητα.

/// ΠΟΙΕΣ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΈΣ ΠΑΡΕΝΈΡΓΕΙΕΣ;

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλώς ανεκτό με ελάχιστες ή καθόλου παρενέργειες, ωστόσο, οι συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως ρινοφαρυγγίτιδα ή λοίμωξη του δέρματος γνωστή ως έρπης ζωστήρας ή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί θυλακίτιδα ή ακμή, όπως και θρόμβωση των φλεβών (θρόμβοι αίματος), ειδικά σε ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο.

Η παρακολούθηση του ασθενούς μέσω αιματολογικών εξέτάσεων είναι επίσης απαραίτητη καθώς η αναιμία, τα αυξημένα επίπεδα μυϊκών ενζύμων και τα αυξημένα επίπεδα λίπους στο αίμα μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής. Τέλος, το baricitinib, όπως και κάθε άλλο φάρμακο της ίδιας ομάδας (αναστολείς JAK), μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λεμφώματος, ωστόσο, οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες μελέτες είναι ακόμη πολύ βραχείες για να εντοπίσουν αυτή την παρενέργεια και θα μάθουμε περισσότερα τα επόμενα χρόνια .

/// ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΠΊΝΩ ΑΛΚΟΌΛ ΕΝΏ ΠΑΊΡΝΩ BARICITINIB;
Εν ολίγοις, ναι, μπορείτε. Ωστόσο, είναι ασφαλέστερο να πίνετε όχι περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα (που ισοδυναμεί με 6 μπύρες ή 10 μικρά ποτήρια κρασί) για να διατηρήσετε χαμηλά τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ.
/// ΤΟ BARICITINIB ΕΠΗΡΕΆΖΕΙ ΤΗ ΓΟΝΙΜΌΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΎΝΗ Ή ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΌ;

Συνίσταται ιατρικά να μην παίρνετε baricitinib εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε και οι γυναίκες που έχουν τη δυνατότητα να συλλάβουν θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια μέθοδο αντισύλληψης με υψηλή αποτελεσματικότητα καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας και για επτά ημέρες μετά.

Επί του παρόντος, υπάρχει μικρή έρευνα σχετικά με την επίδραση του baricitinib στη γονιμότητα στους ανθρώπους, ωστόσο μελέτες σε ζώα υποδηλώνουν ότι υπάρχει πιθανότητα το φάρμακο να μειώσει ελαφρώς τη γονιμότητα.

/// ΤΙ ΓΊΝΕΤΑΙ ΑΝ ΈΧΩ ΉΠΙΑ ΣΗΜΆΔΙΑ ΓΥΡΟΕΙΔΉ ΑΛΩΠΕΚΊΑ;

Καθώς το baricitinib έχει άδεια μόνο για μέτριες έως σοβαρές μορφές της νόσου, τα ήπια περιστατικά δεν είναι κατάλληλα για αυτού του είδους τη θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες επιλογές που η Δρ Αναστασία Θεριανού και η ομάδα της θα χαρούν να συζητήσουν μαζί σας, και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους εδώ. Η ιατρός είναι Διευθύντρια δερματολογίας και Λέκτορας στο Imperial College του Λονδίνου, υπεύθυνη του τμήματος παθήσεων των τριχών.

Το baricitinib έχει εγκριθεί για τη γυροειδή αλωπεκία στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία από το καλοκαίρι του 2022.

Εάν θέλετε να συζητήσετε περαιτέρω αυτήν την επιλογή θεραπείας ή θέλετε να δείτε ποιες άλλες θεραπείες είναι διαθέσιμες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη δερματολογική κλινική Θεριανού Δρ Αναστασίας στο τηλέφωνο: 2102208444 ή 6983685465 ή στέλνοντας ένα email στο info@drtherianou.gr

2000 1333 Δερματολόγος Δρ. Θεριανού Αναστασία
Start Typing