Από στόματος Μινοξιδίλη: Νέα θεραπεία για την Ανδρική και Γυναικεία φαλάκρα: Νέα Χρήση ενός Παλιού Φαρμάκου

Από στόματος Μινοξιδίλη: Νέα θεραπεία για την Ανδρική και Γυναικεία φαλάκρα: Νέα Χρήση ενός Παλιού Φαρμάκου

/// ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΜΙΝΟΞΙΔΙΛΗ;
Η μινοξιδίλη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Διαπιστώθηκε ότι μία από τις παρενέργειες του φαρμάκου είναι η αύξηση της τριχοφυΐας, επομένως χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια ως τοπική θεραπεία για την αραίωση/τριχόπτωση.
Η από του στόματος μινοξιδίλη έχει εγκριθεί μόνο για την υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί χωρίς να είναι εγκεκριμένη για την συγκεκριμένη πάθηση.
/// ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;
Το πώς λειτουργεί δεν είναι πλήρως κατανοητό, αλλά πιθανότατα οφείλεται στην αυξημένη ροή αίματος στις ρίζες των τριχών. Αυτό κάνει τα μαλλιά πιο μακριά και πυκνά και εμποδίζει την πτώση τους.
/// ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΜΙΝΟΞΙΔΙΛΗ;
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι η χρήση τοπικής μινοξιδίλης μπορεί να κάνει τα μαλλιά τους λιπαρά, θαμπά και δεν είναι ασυνήθιστο να αναπτύξουν ερεθισμό στο τριχωτό της κεφαλής μαζί με σχετικό κνησμό και αίσθημα καύσους.
Υπάρχουν επίσης αναφορές ασθενών που αναπτύσσουν αλλεργία στην τοπική μινοξιδίλη.
Συνεπώς, σταματούν να χρησιμοποιούν αυτήν την τοπική θεραπεία και προσπαθούν να βρουν άλλες επιλογές για να σταματήσουν την τριχόπτωση και να βελτιώσουν την εμφάνιση των μαλλιών τους. Η από του στόματος μινοξιδίλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν η τοπική μινοξιδίλη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλους τους παραπάνω λόγους.
/// ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ;
Σήμερα, έχουν γίνει αρκετές μελέτες σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν ότι εάν η από του στόματος χορήγηση μινοξιδίλης χρησιμοποιείται σε πολύ χαμηλή δόση τόσο στη γυναικεία όσο και στην ανδρική φαλάκρα, είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία. Πολλοί δερματολόγοι που ειδικεύονται στις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής έχουν αρχίσει να την συνταγογραφούν στους ασθενείς τους. Ωστόσο αυτό το φάρμακο δεν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, αλλά μπορεί κανείς να το προμηθευτεί επίσημα από άλλες Ευρωπαικές χώρες, πάντα με ιατρική καθοδήγηση.
Οι δόσεις που χρησιμοποιούμε για την τριχόπτωση είναι χαμηλές και γενικά θεωρείται ασφαλής θεραπεία χωρίς συχνές παρενέργειες. Οι πιο συχνές είναι είναι αυξημένες τρίχες σε άλλες περιοχές του σώματος, πρήξιμο στους αστραγάλους, πονοκέφαλος, εξανθήματα, αίσθημα παλμών.
/// ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΜΙΝΟΞΙΔΙΛΗ;
Η μινοξιδίλη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν. Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα πρέπει να την αποφεύγουν.
Επιπλέον, άτομα με καρδιακά προβλήματα όπως καρδιακή ανεπάρκεια, στηθάγχη ή πρόσφατο έμφραγμα ή ασθενείς με φαιοχρωμοκύτωμα, σημαντικά νεφρικά προβλήματα ή οξεία πορφυρία μπορεί να μην είναι κατάλληλα για αυτόν τον τύπο θεραπείας.
Υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές θεραπείας για την αντιμετώπιση της γυναικείας και ανδρικής φαλάκρας. Με βάση τη σοβαρότητα της πάθησης του κάθε ατόμου, άλλα ιατρικά προβλήματα, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη πολλούς άλλους παράγοντες, κάθε δερματολόγος που ειδικεύεται στις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής προτείνει την καλύτερη επιλογή για κάθε ασθενή.
/// ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ;
Αυτό το φάρμακο λαμβάνεται από το στόμα με ή χωρίς τροφή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, συνήθως μία ή δύο φορές την ημέρα. Η δοσολογία βασίζεται στην ιατρική σας κατάσταση και την ανταπόκριση στη θεραπεία.
Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες των ειδικών για την τριχόπτωση πριν το πάρετε. Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι να έχετε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα από αυτό το φάρμακο και απαιτεί συχνή παρακολούθηση από τον δερματολόγο σας.
Εάν δεν σας αρέσει να εφαρμόζετε τη λοσιόν ή τον αφρό μία ή δύο φορές την ημέρα, εάν κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε έχετε φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, εάν έχετε βαρεθεί να το χρησιμοποιείτε ή ακόμα και αν πιστεύετε ότι δεν λειτουργεί, τότε η από στόματος μινοξιδίλη μπορεί να είναι η κατάλληλη θεραπεία για εσάς.
Εάν θέλετε να συζητήσετε περαιτέρω αυτήν την επιλογή θεραπείας ή θέλετε να δείτε ποιες άλλες εναλλακτικές θεραπείες είναι διαθέσιμες, κλείστε ραντεβού με την Δρ Αναστασία Θεριανού, Διευθύντρια δερματολογίας στο Imperial College NHS Trust του Λονδίνου, ειδική στις διαταραχές του τριχωτού της κεφαλής, τηλεφωνικά: 210 22 08 444 ή στέλνοντας ένα email στο info@drtherianou.gr
1920 1278 Δερματολόγος Δρ. Θεριανού Αναστασία