Συμβουλές για την περιποίηση του προσώπου μας

Συμβουλές για την περιποίηση του προσώπου μας

Από την εποχή που ήμουν ειδικευόμενη δερματολογίας έως και σήμερα, όλο και περισσότερες γυναίκες αλλά και άνδρες, ασθενείς και φίλοι με ρωτούν για το ποια προϊόντα να χρησιμοποιήσουν στο πρόσωπό τους προκειμένου να εξασφαλίσουν μια όμορφη, λαμπερή επιδερμίδα και να αποτρέψουν τα σημάδια της γήρανσης.
Επιπλέον κατακλυζόμαστε καθημερινά από πάμπολες εταιρείες που λανσάρουν νέες κρέμες και καλλυντικά σκευάσματα.Τι από όλα αυτά είναι όντως αποτελεσματικό; Χρειάζεται να ξοδεύουμε χρήματα αγοράζοντας ακριβές κρέμες;
Γι’ αυτό αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο ώστε να βοηθήσω όσους περισσότερους μπορώ, ασθενείς ή μη που με ρωτάνε την ίδια ερώτηση.
Να σημειώσω ότι το παρόν άρθρο δεν είναι διαφημιστικό, και δεν έχω συνεργασία με καμία φαρμακευτική εταιρεία.
Αν ακολουθήσει κανείς τα παρακάτω βήματα, είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει για την επιδερμίδα του με βάση τις έως τώρα διεθνείς μελέτες, και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τίποτα περισσότερο. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι δεν σημαίνει ότι όσο πιο ακριβή είναι μια κρέμα, είναι και καλύτερη. Πρέπει να εστιάζουμε στα συστατικά που περιέχουν οι κρέμες που χρησιμοποιούμε και όχι στην μάρκα.
/// ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
Αρχικά είναι καλό να πλένουμε το δέρμα μας 1-2 φορές την ημέρα, κατά προτίμηση με ένα καθαριστικό που δεν έχει σαπούνι διότι το σαπούνι σαν συστατικό μπορεί να είναι τραχύ για ευαίσθητα δέρματα. Το πλύσιμο μπορεί να γίνει είτε πρωί, είτε βράδυ ανάλογα με το τι εξυπηρετεί τον καθέναν.
/// ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗΣ ΚΡΕΜΑΣ /SPF
Το πρωί θα πρέπει να γίνεται χρήση αντηλιακής κρέμας (SPF 30 και πάνω) η οποία είναι προτιμότερο να καλύπτει UVA & UVB ακτίνες και να έχει κρεμώδη υφή έναντι της υφής τζελ, αφού η κρεμώδης υφή περιέχει φίλτρα τα οποία προστατεύουν καλύτερα το δέρμα. Για ξηρές επιδερμίδες είναι καλύτερη η χρήση αντηλιακής με πιο λιπαρή σύσταση. Ποτέ μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακή κρέμα όχι μόνο στο πρόσωπο αλλά και στον λαιμό, στο ντεκολτέ και στα αυτιά.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η ηλιακή ακτινοβολία περνάει και από τα σύννεφα, γι’ αυτό δεν παίζει ρόλο αν μία μέρα είναι βροχερή ή ηλιόλουστη, η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη.
/// ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ
Η πρόωρη γήρανση του δέρματος οφείλεται κυρίως στις ελεύτερες ρίζες, οι οποίες παράγονται από τον ίδιο μας τον οργανισμό. Αυτό έχει ως τελικό αποτέλεσμα τον πρόωρο θάνατο του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Οι ελεύθερες ρίζες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εγκαίρως από τον οργανισμό και προκαλούν οξειδωτικό στρες. Αυτή η αντίδραση εντείνεται με τις ακτίνες UV, το κάπνισμα, την κακή διατροφή, το έντονο άγχος και άλλα.
Έτσι η χρήση της βιταμίνης C η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση, βοηθάει την επιδερμίδα και αποτρέπει την συσσώρευση ελεύθερων ριζών. Παρόμοια δράση έχουν και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το φερουλικό οξύ, η νιασιναμίδη, η βιταμίνη Ε και άλλες.
/// Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΡΕΤΙΝΟΕΙΔΩΝ
Το καλύτερο συστατικό που έχει μελετηθεί περισσότερο απ’ όλα και έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στην πρόληψη των ρυτίδων αλλά και στην εξασφάλιση μιας ωραίας επιδερμίδας, είναι τα ρετινοειδή. Πρέπει να χρησιμοποιείται το βράδυ και ύστερα από τον καθαρισμό του προσώπου. Τα ρετινοειδή προέρχονται από τη βιταμίνη Α και κάποια παραδείγματα είναι η τρετινοΐνη, ισοτρετινοΐνη, ρετιναλδεΰδη, ρετινόλη.
Επειδή προκαλούν στο δέρμα ερυθρότητα, αίσθημα καύσους και απολέπιση , μπορούμε να ξεκινάμε πάντα από χαμηλή περιεκτικότητα, για παράδειγμα 0.3% ρετινόλη και ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα αυξάνουμε σταδιακά το ποσοστό περιεκτικότητας της ουσίας. Αν σας τραβάει το δέρμα σας και το νιώθετε ξηρό μετά τη χρήση ρετινοειδών μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια ενυδατική κρέμα, τουλάχιστον μισή ώρα μετά, έτσι ώστε το δέρμα να έχει προλάβει να απορροφήσει τη ρετινόλη.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προιόντα με ρετινόλη για 2 συνεχόμενα βράδια την βδομάδα, για λίγες βδομάδες, μέχρι το δέρμα να “συνηθίσει”, βράδυ παρά βράδυ για λίγες βδομαδες, και έπειτα κάθε βράδυ. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν οι προαναφερθείσες παρενέργειες. Άτομα με δερματολογικές παθήσεις, όπως είναι το έκζεμα, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολία με την χρήση της ρετινόλης στο δέρμα τους.
Να θυμάστε ότι χρειάζονται 4 περίπου μήνες για να παρατηρήσετε αποτέλεμα στο πρόσωπό σας.
Παραδείγματα τέτοιων κρεμών είναι:
* η αναφορά τους δεν είναι διαφημιστική και η ιατρός δεν συνεργάζεται με κάποια από τις αναφερόμενες εταιρείες.
Άρα ένα καλό πλάνο περιποίησης προσώπου είναι:
ΠΡΩΙ
ΒΡΑΔΥ
/// ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε πολλές κρέμες και ορούς, δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε χρήματα και χρόνο για το πρόσωπό μας. Οι παραπάνω οδηγίες εξασφαλίζουν ένα δέρμα καλής ποιότητας και προλαμβάνουν το καλύτερο δυνατόν τη γήρανση της επιδερμίδας. Από εκεί και πέρα το κάθε πρόσωπο είναι ξεχωριστό και ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου, εξατομικεύουμε τις επιπλέον θεραπείες. Για περαιτέρω θεραπείες, απευθυνθείτε σε δερματολόγο. Ελπίζουμε οι παραπάνω πληροφορίες να ήταν χρήσιμες.

Αν νομίζετε ότι πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον εξειδικεύμενο ιατρό ή αν θέλετε να ενημερωθείτε για τις υπάρχουσες θεραπείες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την δερματολογική κλινική της Δρ Αναστασίας Θεριανού στην Αθήνα ή στο Λονδίνο μέσω email : info@drtherianou.gr ή info@drtherianou.com ή να καλέσετε στο τηλέφωνο: 210 22 08 444 ή μέσω WhatsApp: +44 7464 443020

1900 1251 Δερματολόγος Δρ. Θεριανού Αναστασία
Start Typing